De Huisgenoot – Recensie

Titel: De Huisgenoot
Auteur: Marjolijn Uitzinger
Uitgever: De Geus
283 pagina’s
Uitgebracht: mei 2015

De schrijfster
Marjolijn Uitzinger (Amsterdam, 1947) is een Nederlandse journalist en voormalig radio- en televisiepresentator. Uitzinger begon haar loopbaan in de parlementaire journalistiek. Nadat zij voor de Volkskrant en Het Vrije Volk gewerkt had, werd ze woordvoerder bij het Ministerie van VROM. Vervolgens werkte ze voor diverse omroepen als radio- en televisiepresentator. Zo was ze geruime tijd verbonden aan het VARA-programma In de Rooie Haan en werkte ze van 1990 tot 2006 voor AVRO en de NOS, onder andere als presentator van het radioprogramma Met het oog op morgen. Sindsdien is ze actief als dagvoorzitter en discussieleider. In 2012 schreef Uitzinger de thriller Een fatale primeur, die zich afspeelt in haar huidige woonplaats Berlijn. Dit boek werd gevolgd door nog twee Berlijnse thrillers: Citytrip Berlijn (2013) en De huisgenoot (2014). Dit laatste boek werd genomineerd voor de Gouden Strop 2015 (shortlist). (Bron: Wikipedia)

Het verhaal
Florian von Bismark is een veelbelovend politicus voor de SPD. Politiek gezien gaat het hem voor de wind: jong, populair, ambitieus en op het punt om stappen te maken in zijn carrière, iets wat zijn gewaardeerde politieke vijand, CDU politicus Gerhard Kuhn niet bevalt. In de privé sfeer gaat het wat minder. Zijn ex-vrouw verkoos een andere vrouw boven haar huwelijk met Florian, waardoor hij nu alleen in een ruim huis woont. Zijn zoontje ziet hij af en toe. Een gedeelte van het huis wordt onderverhuurd. Op een winteravond vindt hij een jonge zwerver op zijn stoep, Mirco. Vanwege de vrieskou geeft hij de jongen onderdak en geeft hem een baantje als zijn chauffeur. Tijdens een avondrit steekt uit het niets een fietser over. Mirco kan de fietser niet meer ontwijken en rijdt hem aan. Florian constateert dat de man is overleden en geeft Mirco de opdracht om door te rijden om zijn politieke carrière niet te schaden. Niets zal zijn politieke loopbaan in de weg staan.

Omslag
Een grauwe foto van het Rijksdaggebouw om gelijk duidelijk te maken dat het verhaal zich afspeelt in de grimmige wereld van politiek Berlijn. De twee prangende ogen erboven moeten waarschijnlijk voor mysterie staan. ‘Voor zijn politieke loopbaan moet alles wijken’ staat verder nog op de kaft om te onderstrepen dat je wat mag verwachten van de hoofdrolspeler.

Wat ik er van vond
In eerste instantie had ik wat moeite om echt in het verhaal te komen. Duidelijk is dat het verhaal zich afspeelt in Berlijn, mede door de vele verwijzingen van de straatnamen en het gebruik van Duitse woorden. Aan de ene kant logisch, aan de andere kant vond ik het nogal storend. Waarschijnlijk is het makkelijker in te leven als je daadwerkelijk bekend bent in Berlijn, voor de gemiddelde lezer had het wat algemener gemogen.

Qua geloofwaardigheid kun je uiteraard wat twijfels zetten over de gang van zaken voor een politicus, maar daarvoor is het ook fictie. Als je je daar overheen zet, leest het verhaal lekker weg en komt de boel goed op gang. Zeker de laatste ca. 150 pagina’s zorgden ervoor dat ik nieuwsgierig raakte hoe het verhaal zicht zou ontwikkelen.

De ontknoping is verrassend, maar vond ik ronduit teleurstellend. Met een onvoldaan gevoel heb ik het boek dan ook uitgelezen en wacht eigenlijk nog steeds op een einde.

omslag: 3
plot: 3
leesplezier: 3
spanning: 3
schrijfstijl: 3
Conclusie: 3 sterren