Vreemde snuiters, die Nederlanders

Internationaal onderzoek wijst uit dat Nederland behoort tot de top 10 van meest gelukkige landen. Nederland, serieus.
Noorwegen, Denemarken en IJsland vormen de top 3: landen waar ze gewend zijn aan temperaturen die je diep ongelukkig kunnen maken en waar zelfs de zon tijdens de winter op wintertrek is.
IJsland, een land met een vulkaan waar de rest van Europa een tijdje geleden erg ongelukkig van werd, geen wonder dat de omringende landen een stuk lager in de top 10 staan. Noorwegen, waar je voor 2 tosti’s en 2 cola light 35 euro betaalt, exclusief fooi. Daar kun je toch niet gelukkig van worden?
Denemarken kan ik wel begrijpen, wie wordt er niet blij van al die Lego huisjes en Lego boompjes – heel Denemarken is van Lego gemaakt, toch?

Nederland staat op nummer 6 in de top 10 van landen met de gelukkigste inwoners. Naast de top 3 zijn Zwitsers en Finnen zijn nog wat gelukkiger dan Nederlanders. Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden maken de top 10 compleet.
Opvallend in dit lijstje is dat het veelal landen zijn waar het behoorlijk koud kan zijn en erg heuvelachtig is, uitgezonderd Australië dat bij mij niet bekend staat om het houden van de Olympische winterspelen. Het kan best koud zijn in de woestijn, maar menig koelkast lijkt mij kouder.

Zou het criterium van gelukkig zijn dan iets met bergen te maken kunnen hebben. Als inwoner van een land met een chronisch gebrek aan bergen zou ik me daar best iets bij kunnen voorstellen. Persoonlijk word ik namelijk erg blij van bergen. Die paar keer dat we naar Noorwegen op vakantie zijn geweest miste ik de bergen ook vrij snel na terugkomst. 10 keer een brug op fietsen, is toch niet hetzelfde. De bergen geven je een gevoel van nietigheid, een zeker gevoel van rust. Tenzij zo’n berg een levendige magmakamer bevat, maar ook dat is weer een prachtig gezicht van flinke afstand.

Landen als Jemen en Syrië vallen onder de minst gelukkige landen ter wereld, waar ik niet echt van op kijk. Ik vermoed dat exploderende objecten hier een rol in spelen. Buiten het oorlogsgeweld zou de verzengende hitte ook een factor in dit ongeluk kunnen hebben. Ik kan je melden dat ik bij temperaturen van boven de 30 graden inderdaad niet een van de gelukkigste Nederlanders ben, al helemaal niet bij temperaturen die overdag oplopen naar de 50 graden en ’s nachts niet lager zijn dan ‘kolere, is het nog steeds zo warm.’ Gelukkig is het wel een droge warmte.

Nationaal onderzoek wijst uit dat de meest gelukkige Nederlanders in Friesland wonen, met 90,9 % van de bevolking die dagelijks met een glimlach over de sloten fierljept – of zoals de Friezen het zelf zeggen: slootje springen. Een fractie minder gelukkig zijn ze in Overijssel, met 89,6% van de bevolking die blij is in het Oosten te wonen. De meest chagrijnige mensen wonen in het Westen, met slechts 84,6% gelukkigen.

Ik kan me voorstellen dat er tijdens het afnemen van dit onderzoek Nieuw Nederlanders zijn ondervraagd. Komend uit een van de meest ongelukkige landen ter wereld, Syrië, zul je dan inderdaad zielsgelukkig zijn om in Nederland te kunnen wonen. Stel je dezelfde vraag aan een Nederlander die naast het asielzoekerscentrum van deze Nieuw Nederlander woont, vermoed ik dat het gelukspercentage een stuk lager zal zijn.

Het gelukspercentage is afhankelijk van je gezondheid, of je een relatie hebt en of je gelukkig met je baan bent. Uiteraard betekent dit niet dat je niet gelukkig kunt zijn wanneer je single en  werkloos bent en met een vervelende ziekte rondloopt. Sommige mensen lijken zelfs gelukkiger te zijn dan wanneer je 40 jaar getrouwd bent en van je baan baalt.

Nederland is een gelukkig landje. Niet dat we niets te klagen hebben. Mijn hemel, wat hebben we een hoop te klagen: de regering zuigt, alles is te duur, buitenlanders pakken alles van ons af, het weer is nooit goed. Nederland stond zelfs in de Europese Pessimisme top 3 als land dat het meest ontevreden was – waarschijnlijk hebben de onderzoekers toevallig net die 15,4% van de ongelukkigen uit het Westen ondervraagd.
Dus ondanks dat we een volkje zijn dat graag klaagt en graag alles pessimistisch inziet, zijn we toch ook een gelukkig volkje.

Vreemde snuiters, die Nederlanders.

Loading

2 gedachten over “Vreemde snuiters, die Nederlanders”

  1. Leuk geschreven. Ik heb om een aantal quotes toch wel moeten lachen. Positief blijven is dan ook een pré natuurlijk 🙂

Reacties zijn gesloten.